Het nut van de infrarood camera

Het nut van de infrarood camera

Met de infrarood camera

kunnen we temperatuursverschillen tussen diverse oppervlakten zichtbaar maken. Met het menselijk oog kunnen we infrarood niet waarnemen, omdat de lichtgolven buiten het spectrum van ons oog liggen. Een speciale camera kan dat deel van het spectrum echter vastleggen.

Visueel hulpmiddel:

de infrarood camera is een visueel hulpmiddel. We kunnen allemaal beredeneren dat een huis warmte verliest via een raam met "enkelglas" of een beschadigd kozijn, maar er zijn soms details in de constructie die iets minder logisch lijken of zelfs onverwacht zijn. In dat geval is een opname met de infrarood camera (of thermische camera) een perfect hulpmiddel. Ook kan de opname een bevestiging zijn van een vermoeden.

Alleen als 't koud is ...

Een onbewoond en onverwarmd huis in de winter, toont geen temperatuursverschillen aan de buitenkant. We willen zien waar de warmte het huis verlaat. Ongeveer hetzelfde geldt voor een huis in de zomermaanden: het huis wordt aan de buitenkant verwarmd door de zon, maar dat vertelt ons niets over eventuele warmtelekken van binnen naar buiten. Dat betekent dat het gebruik van de infrarood camera alleen zin heeft op dagen dat het echt koud is en het huis van binnen goed verwarmd is.

Wel of geen infrarood opname ...

Omdat het niet altijd mogelijk is om een infrarood opname te maken, wordt het gebruik van de camera als meerprijs berekend. Ik bespreek van te voren of het zin heeft om de camera te gebruiken. Als het technisch mogelijk is bied ik het aan, omdat veel cliënten het prettig vinden om een zichtbaar bewijs te hebben van eventuele warmtelekken. Eerlijk gezegd: soms is het nodig en soms is het gewoon leuk om te hebben.